Familie Anne Frank niet geweigerd door VS: visumprocedure niet afgerond

heywoodu

Lang werd gedacht dat de visumaanvragen van de familie van Anne Frank door de Verenigde Staten werden geweigerd, maar uit onderzoek van de Anne Frank Stichting en het United States Holocaust Memorial Museum blijkt dat onjuist te zijn: de aanvragen werden nooit afgerond.

Gekeken werd naar de benodigde papieren, zoals een verklaring van goed gedrag. Die werd door vader Otto Frank nooit aangevraagd, waardoor de procedure niet afgerond kon worden. Otto probeerde twee keer een verzoek in te dienen: in 1938 en in 1940. De eerste kende een jarenlange wachttijd, maar door het bombardement op Rotterdam in 1940 raakte het Amerikaanse consulaat zwaar beschadigd, waardoor de papieren - inclusief de wachtlijst - verloren gingen.

Alles moest opnieuw in worden gediend en dat deed Otto Frank dan ook. Wederom mislukte het, waarna in 1941 alle Amerikaanse consulaten in Duits (bezet) gebied gesloten werden door de Duitsers. Uiteindelijk kwam de familie Frank in 1942 in het Achterhuis in Amsterdam terecht, waar ze in 1944 werden verraden. Alleen Otto overleefde: hij keerde terug naar Nederland en overleed in 1980 in Zwitserland.