Frankrijk veel te sterk voor Cavani-loos Uruguay

Redactie

Zonder de geblesseerde spits Edinson Cavani heeft Uruguay niets klaar kunnen spelen tegen Frankrijk. Les Bleus wonnen het duel eenvoudig met 2-0.

De spits van Paris Saint-Germain viel in de achtste finale tegen Portugal met een kuitblessure, nadat hij twee keer scoorde om zijn land naar de volgende ronde te helpen. Het was hem alle pijn waard, want hij zag duizenden gelukkige Uruguayanen. Tegen Frankrijk was er echter een stuk minder te lachen voor de Zuid-Amerikaanse fans. De ploeg was aanvallend onmachtig en zonder zijn maatje kon superspits Luis Suarez ook weinig klaarspelen.

Frankrijk moest ook een speler missen, maar Blaise Matuidi bleek een stuk eenvoudiger te vervangen dan Cavani. Bondscoach Didier Deschamps zette Tollisso op zijn plek en de middenvelder van Bayern München deed het naar behoren. Hij zorgde met zijn keurige passing voor rust in de ploeg. De Fransen speelden erg behouden en Uruguay miste de creativiteit om er echt iets van te maken, dus was het eerste half uur het bekijken nauwelijks waard.

Stevige fluitconcerten daalden vanuit beide kampen neer op het veld en prompt kwam er meer actie in het duel. Betancur schopte Tolisso en kreeg daarvoor geel. Voetballend werd het echter niet beter en het eerste doelpunt van Frankrijk kwam dan ook uit de lucht vallen. Raphaël Varane verlengde een vrije trap keurig met het hoofd en de bal landde in de veertigste minuut zomaar in de verre hoek van het doel.

Dat was de eerste keer dit toernooi dat Uruguay op achterstand kwam en het zou ook direct de laatste keer zijn. Uruguay creëerde niets zonder Cavani en doelman Muslera zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat het avontuur definitief over is. In de 62e minuut schoot Antoine Griezmann op doel en de ervaren doelman verkeek zich volledig op de lichte draai in het schot. De bal kwam op zijn handen terecht en ketste tot zijn afgrijzen zo pardoes het doel in.

Daarmee verdween het laatste beetje geloof bij de doorgaans zo vastberaden Uruguayanen. Verdediger Diego Godin liet zich nog even gaan na een onnodig hoogstandje van Kylian Mbappé. De jonge Franse spits werd neergehaald en een klein opstootje volgde. Mbappé kreeg geel omdat hij zich veel te opzichtig liet vallen en dat zal voor hem een les zijn, maar voor de wedstrijd maakte het geen verschil. Frankrijk tikte het duel rustig uit en kan nu toekijken wie de volgende tegenstander wordt: Brazilië of België. Zij spelen vrijdagavond om 20.00 uur tegen elkaar.