Historie en een gebroken hart voor San Marino in Europa League

heywoodu

Wellicht heb je nog nooit van voetbalclub Tre Fiori genoemd, en dat is op zich geen schande: afgelopen seizoen eindigden ze als derde in de nationale competitie van San Marino. Daarmee werd wel plaatsing afgedwongen voor de voorronde van de Europa League en dat leverde historie op.

Tre Fiori won vorige week 'thuis' - de wedstrijd werd in een ander stadion gespeeld - met 3-0 van Bala Town uit Wales in de voorronde. De return leverde een 1-0 zege op voor de Welshmen, maar dat betekende dat Tre Fiori als eerste club uit San Marino ooit een ronde verder is gekomen in Europa. Op 12 en 19 juli wacht het Sloveense Rudar Velenje in de eerste kwalificatieronde.

Bijna was er zelfs dubbel San Marinees succes, maar Folgore, de nummer twee van de nationale competitie, ging op bijzonder pijnlijke wijze onderuit. Op bezoek bij het Andorrese Engordany werd vorige week met 2-1 verloren, maar donderdagavond schoot Stafano Sacco Folgore in de 86e minuut naar 1-0 in de return, wat ze dus een ronde verder zou brengen. Dat ging echter fout: Francesco Sartori werkte de bal in de 96e minuut in eigen doel en de club uit Andorra bekerde alsnog door.

De volledige resultaten van de voorronde zijn hier te vinden.