Biatlonkampioene Domracheva kondigt afscheid aan

heywoodu

Biatlete Darya Domracheva heeft het einde van haar carrière aangekondigd. De 32-jarige Wit-Russische, volgens velen de grootste sportvrouw ooit uit haar land, volgt daarmee in de voetstappen van haar man, Ole Einar Bjørndalen, die eerder dit jaar zijn afscheid aankondigde.

Domracheva stapte in 2004 van het langlaufen over naar het biatlon, nadat ze met haar ouders in Khanty-Mansiysk in Siberië woonde, waar een deels nieuwe stad en huidig biatloncentrum uit de grond werd gestampt. Al vanaf 2006/07 kwam Domracheva in actie in de World Cup, waar ze al snel indrukwekkende resultaten wist te boeken.

Vanaf 2011 brak ze echt door: Dasha eindigde als tweede in de World Cup, net als het jaar erna, terwijl ze het eindklassement in 2014/15 won. Ze kwam uiteindelijk tot 34 overwinningen en ruim tachtig podiumplaatsen, maar ook op grote toernooien was er veel succes: met drie keer individueel olympisch goud was Domracheva de koningin van Sochi.

In Vancouver won ze in 2010 individueel brons, in Pyeongchang pakte ze dit jaar individueel zilver en verrassend goud met de estafetteploeg. Verder won Domracheva één keer brons, vier keer zilver en twee keer goud op wereldkampioenschappen.

Een jonge Domracheva ging ook nog wel eens stevig de fout in (Bron: YouTube)