Startcrash en centimeterfinish in Formule 3 Norisring, dramaweekeinde Ahmed

heywoodu

Het weekeinde in het Europees kampioenschap Formule 3 op de Duitse Norisring heeft voor flink wat opvallende zaken gezorgd: een kampioenschapsleider die er niks van bakte, een startcrash en een centimeterfinish in de laatste van drie races.

De eerste race leverde niet heel veel actie op, maar voor de Nieuw-Zeelandse Italiaan Marcus Armstrong was het wel goed voor zijn eerste zege. Hij klopte Prema-teamgenoot Ralf Aron, terwijl Carlin-coureur Jehan Daruvala de derde podiumplek pakte. 

De tweede race begon juist wél spectaculair. Dan Ticktum had weer eens problemen om goed weg te komen en dit keer liet de Brit zijn auto zelfs afslaan. Iedereen kwam er veilig langs...tot Ameya Vaidyanathan totaal niet op leek te letten. De achterin gestarte Indiër knalde vol op Ticktum's auto en beiden waren uiteraard klaar.

Na een onderbreking kon de race dan toch op gang gevlagd worden en het was Jüri Vips die de zege pakte. Voor de pas 17-jarige Est was het zijn allereerste overwinning in het EK Formule 3, waarbij hij gevolgd werd door Armstrong. De 18-jarige Iraanse Duitser Keyvan Andres Soori zorgde met plek drie voor een verrassing en zijn eerste podiumplek.

Ticktum's crash (Bron: YouTube)

De derde race zorgde voor flink wat overenthousiaste acties, waardoor de safety car drie keer de baan op moest komen. De wedstrijdleiding was genoodzaakt meerdere straffen uit te delen en de winnaar nam mooi revanche: Ticktum's auto was keurig hersteld en de Brit kwam dit keer als winnaar over de streep, enkele centimeters voor de strak uit de slipstream komende Vips en diens teamgenoot Armstrong.

Kampioenschapsleider Enaam Ahmed kende een dramatisch weekeinde. De jonge Brit kwam niet verder dan een veertiende, vijftiende en negende plek en ging in de titelstrijd van een ruime voorsprong naar een forse achterstand op Armstrong en Ticktum.

Race drie, met de finish op zo'n 55:20 minuten (Bron: YouTube)