Bastianini wint chaotische Moto3-race Barcelona, overleden Perez (14) geëerd

heywoodu

Enea Bastianini heeft de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 gewonnen. De Italiaanse coureur was de beste in een race vol heftige incidenten, waarin de nodige rouwbanden te zien waren: vorige week overleed de pas 14-jarige Andreas Perez na een crash tijdens het Junior-WK Moto3, waardoor na de finish ook met vlaggen met diens nummer 77 gezwaaid werd. 

Jorge Martin pakte vanaf de tweede plek de leiding, gevolgd door Tatsuki Suzuki, Gabriel Rodrigo, polesitter Bastianini en Kaito Toba. John McPhee en Aron Canet kwamen zich ook snel voorin melden, net als Ayumu Sasaki. Al na vier ronden was het voorbij voor Fabio di Giannantonio. De nummer drie van het kampioenschap reed het grind in, kon nog wel verder, maar was uiteraard kansloos voor een goede klassering.

Martin was niet verrassend een maatje te groot voor de rest, maar Suzuki deed het indrukwekkend goed door de Spanjaard gewoon te volgen. Daarachter ontstond een gat van dik twee seconden naar een enorme, om plek drie strijdende groep, aangevoerd door Bastianini, Canet en Jaume Masia. 

Richting de helft van de race ging het fout voor Martin: de oppermachtige Spanjaard schoof in een snelle rechterbocht onderuit en kon zijn kans op de WK-leiding gedag zeggen, waardoor Suzuki ineens de eenzame koploper was. De Japanner werd echter snel opgeslokt door de grote groep en dus was de strijd om de winst weer volledig open.

Zeven ronden voor het einde viel Sasaki weg uit de leidende groep, waar Masia brutaal de leiding pakte in een duel met Bastianini. Een zware val zorgde kort daarop voor wat opschudding: Albert Arenas probeerde Canet te verschalken, maar remde te laat. De twee knalden zo vol van achteren op Nicolo Bulega, waarna de drie allemaal onderuit gingen. Vooral Arenas vloog alle kanten op, maar de drie waren wel allemaal bij bewustzijn.

Marco Bezzecchi nam de leiding over maar ook Andrea Migno en Masia vochten om plek één. Dat ging weer een ronde later ook al stevig fout: Masia kwam bij een uitremactie in de verdrukking, raakte zijn balans kwijt en ging samen met Migno snoeihard onderuit. Zo bleven er nog vijf over in de strijd om de winst, aangevoerd door John McPhee. 

Bij het ingaan van de slotronde pakte Bastianini via de slipstream de leiding, voor Rodrigo. De doorgaans zo vaak vallende Argentijn reed sterk en hoewel Bastianini niet meer te kloppen was pakte Rodrigo toch zijn eerste podiumplek ooit: hij werd derde, want Bezzecchi ging hem in de slotfase nog voorbij. McPhee en Suzuki eindigden als vierde en vijfde, slechts zestien van de 28 coureurs haalden de finish min of meer ongeschonden.