Hooikoortsseizoen piekt vanaf dit weekend

qltel

Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, omdat de piek van het graspollenseizoen dit weekend begint. Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk. De combinatie met luchtvervuiling verhoogt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.

De warmste meimaand sinds ten minste 1901 en de op twee na warmste april hebben ervoor gezorgd dat de piekperiode van graspollenseizoen zich circa 9 dagen eerder aandient dan gebruikelijk is en zelfs 14 dagen eerder dan eind vorige eeuw normaal was. Vorig jaar begon de piekperiode ook al eind mei. Ondanks dat het vaak zonnig en droog is geweest in april en mei viel op de meeste plaatsen nog regelmatig een bui. Door de regen kon het gras goed tot bloei komen. Afgelopen maandag werden door het LUMC in Leiden al erg veel graspollen geteld.

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. Dat is het gezamenlijke advies van Weeronline, Wageningen University en het LUMC. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa twee miljoen Nederlanders klachten. Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Het pollen van deze planten is licht tot matig allergeen en veroorzaakt bij minder mensen klachten.

Extra pollen uit Duitsland
Komende dagen waait er een oostenwind, waardoor ook pollen uit Duitsland wordt aangevoerd. Volgende week steekt op de stranden soms een noordelijke wind vanaf zee op, waardoor daar wat schonere lucht kan worden ingeademd.

Het ziet er naar uit dat de situatie langdurig zeer ongunstig blijft. Vanaf zondag kan vooral in het zuiden soms een lokale onweersbui vallen, maar doordat het niet tot regen op grote schaal komt heeft dat nauwelijks een positief effect. Al snel wordt door de wind namelijk weer pollen uit de omgeving aangevoerd. Het blijft bovendien tot ver in de volgende week zeer warm voor de tijd van het jaar.

Luchtvervuiling versterkt klachten
Door het droge, zonnige en warme weer wordt de luchtkwaliteit komende dagen mogelijk slechter. Luchtvervuiling kan hooikoortsklachten versterken. Dit komt doordat allergenen (het deel van het pollen dat de allergische reactie veroorzaakt) zich kunnen hechten aan fijnstofdeeltjes. Via deze fijnstofdeeltjes komen de allergenen dieper in de longen terecht. Daarnaast zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging. Voor mensen met hooikoorts geldt hierdoor extra dat het bij luchtvervuiling belangrijk is om rustig aan te doen.

Tips tegen hooikoorts
Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.