Parma keert terug in Serie A

Redactie

Parma keert terug in de Serie A. De debuutclub van Gianluigi Buffon promoveert voor het derde jaar op rij.

De Italiaanse club eindigt als tweede in de Serie B, achter kampioen Empoli. Dat is genoeg voor rechtstreekse promotie naar de competitie waarin de ploeg in het verleden zo succesvol was. Zo werd bijvoorbeeld de UEFA Cup gewonnen in 1995 en 1999.

Daarna werd de situatie al snel minder zonnig voor de traditieclub. In 2015 werd zelfs een faillissement aangevraagd en onder een nieuwe naam, Parma Calcio 1913, werd een doorstart gemaakt in de Serie D. Daarin was de club oppermachtig en ook in de Serie C bleef men slechts één jaar. Via promoties stootte de club door naar het tweede niveau, waar alleen kampioen Empoli het nog beter deed.

De voormalig werkgever van sterren als Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Gianfranco Zola, Graziano Pellè, Adriano, Hernán Crespo, Lilian Thuram, Juan Sebastián Verón en Hakan Sükür voorkwam op spectaculaire deel te moeten nemen aan de playoffs. In de slotronde won de ploeg zelf en zag het concurrent Frosinone een voorsprong uit handen geven, waardoor Parma rechtstreeks promoveert. Ook Palermo was nog in de race, maar zij moesten hopen op puntverlies van beide concurrenten.

Palermo, Forsinone, Venezia, Bari, Cittadella en Perugia gaan nu uitmaken welke club als derde de oversteek naar het hoogste niveau maakt. Samen met Parma en Empoli nemen ze de plekken in van Benevento en Hellas. In theorie zijn er nog vijf ploegen die tijdens de uiterst spannende slotronde in de Serie A moeten vrezen dat zij de derde en laatste degradant worden.