Kluivert valt af bij Nederlands elftal, Elia keert terug

Redactie

Ronald Koeman doet tijdens de oefeninterlands tegen Slowakije en Italië geen beroep op Justin Kluivert. Ruud Vormer maakt kans op zijn debuut.

De negentienjarige Ajacied vult momenteel alle krantenkoppen door zijn besluit om niet te willen verlengen bij de Amsterdammers. Mogelijk heeft bondscoach Ronald Koeman daarom geoordeeld dat hij te veel aan zijn hoofd heeft. Het kan ook pure afweging zijn op basis van concurrentie, want Kluivert mag wel mee met Jong Oranje. Zij gaan op oefenstage in Zuid-Amerika. Ook afvaller Guus Til sluit daarbij aan.

Vanuit de voorselectie haken ook Steven Bergwijn en Luuk de Jong af, valt te lezen op de website van OnsOranje. Beide PSV'ers kampen met een blessure. Voor vierde keeper Marco Bizot viel eveneens het doek. Hij viel net buiten de boot en kan vakantie gaan vieren.

Dat geldt nog niet voor Ruud Vormer. De speler van Belgisch kampioen Club Brugge kende een fenomenaal seizoen en mag zich voetballer van het jaar noemen bij onze zuiderburen. Hij kan op 31 mei tegen Slowakije of op 4 juni tegen Italië zijn debuut maken. Beide wedstrijden worden op vreemde bodem afgewerkt.

Tot slot is ook de terugkeer van Eljero Elia en Terence Kongolo opvallend. De aanvaller van Medipol Basaksehir werd voor het laatst opgeroepen in november 2015. Nu jaagt hij in Turkije op de landstitel. Verdediger Kongolo kende een prima seizoen bij Huddersfield Town, waar hij als huurspeler van AS Monaco acteerde. Zijn laatste uitverkiezing voor het Nederlands elftal dateert uit oktober 2016.

De volledige selectie ziet er als volgt uit:

Keepers: Jasper Cillessen (Barcelona), Sergio Padt (FC Groningen), Jeroen Zoet (PSV).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (AFC Bournemouth), Daley Blind (Manchester United), Virgil van Dijk (Liverpool), Hans Hateboer (Atalanta), Daryl Janmaat (Watford), Terence Kongolo (Huddersfield Town), Matthijs de Ligt (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio).

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta), Kevin Strootman (AS Roma), Tonny Vilhena (Feyenoord), Ruud Vormer (Club Brugge), Georginio Wijnaldum (Liverpool).

Aanval: Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Olympique Lyon), Eljero Elia (Istanbul Basaksehir), Quincy Promes (Spartak Moskou), Wout Weghorst (AZ).