Abdeslam niet in beroep tegen Belgisch vonnis

Danny

Salah Abdeslam gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf voor een terroristische moordpoging en verboden wapenbezit. De Brusselse rechtbank bestrafte de 28-jarige Fransman vorige maand voor zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016 waarbij enkele agenten gewond raakten.

De in België geboren Abdeslam geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 maar liefst 130 doden vielen. Hij zit in een Franse cel in afwachting van het proces daarover.

"Het is de uitdrukkelijke wens van mijnheer Abdeslam zelf om geen beroep aan te tekenen", zegt zijn advocaat Sven Mary tegen de krant De Standaard. Zijn cliënt had tijdens het proces al gezegd de rechtbank niet te erkennen omdat hij Allah als zijn enige rechter beschouwt. Dat betekent voor hem dus waarschijnlijk dat hij denkt dat Allah zijn laffe terroristenaars hoogstpersoonlijk in de cel heeft geflikkerd.

Abdeslam en een medeverdachte werden ook veroordeeld tot betaling van 315.000 euro schadevergoeding aan een agent die zwaargewond raakte en 142.000 euro aan de Belgische staat. Voor vijf andere agenten bepaalde de rechtbank de schadevergoeding op 10.000 tot 15.000 euro.

Abdeslam berust in Belgisch vonnis
Abdeslam berust in Belgisch vonnis (Foto: ANP)