Liverpool wel, Chelsea niet naar CL; knotsgek duel Tottenham - Leicester

Redactie

Liverpool heeft op de laatste speelronde beslag gelegd op het vierde en laatste ticket voor de Champions League. Chelsea vist daardoor achter het net.

Tegen Brighton & Hove Albion had het team van Jürgen Klopp een glasheldere opdracht: winnen is genoeg voor een plek in de top vier. Chelsea kon op haar beurt alleen maar op een misstap van Liverpool hopen en moest ondertussen zelf zien te winnen van Newcastle United. Beide voorwaarden bleken uiteindelijk niet uit te komen voor de mannen van Antonio Conté. Chelsea verloor met 3-0 en zag Liverpool met 4-0 winnen.

Tot de twintigste minuut ging het op beide velden gelijk op en vervolgens ging het in enkele minuten helemaal fout voor de Londenaren. Zelf kwamen ze op achterstand door een rake kopbal van Dwight Gayle en namens Liverpool werkte Mohamed Salah de bal binnen. De Egyptenaar tekende voor zijn 32e competitietreffer en zag verdediger Dejan Lovren de bevrijdende tweede goal binnenkoppen. Brighton was op dat moment al meerdere keren in de race gehouden door de bij vlagen fenomenaal keepende Mathew Ryan.

Op dat moment wisten beide topploegen wel hoe laat het was. Chelsea kon zich niet meer oprichten en slikte na rust zelfs nog twee extra doelpunten. Ayoze Perez scoorde twee keer in korte tijd. Daarmee zijn de Blues definitief veroordeeld tot de Europa League en Liverpool verwende de fans met extra juichmomenten. Solanke maakte er 3-0 van en het slotakkoord kwam van Robertson.

Bijna had die overwinning zelfs genoeg geweest voor een derde plaats, maar Tottenham Hotspur won uiteindelijk in een knotsgek duel van Leicester City. De Spurs kwamen kort na rust met 1-3 achter, maar de treffers van Vardy, Mahrez en Iheanacho waren niet voldoende om de overwinning binnen te slepen. Lamela scoorde kort na rust de aansluitingstreffer. Een eigen goal van Fuchs trok de stand gelijk, wederom Lamela zorgde voor de voorsprong, Vardy maakte met zijn tweede treffer weer gelijk en Harry Kane tekende voor de 5-4 eindstand. Hij had voor rust ook de openingstreffer al gemaakt, waardoor hij het seizoen eindigt op dertig treffers. Dat is de eerste keer dat een speler van Tottenham tot zo'n hoog aantal komt.

Overige uitslagen laatste speelronde
Burnley - AFC Bournemouth 1-2
Crystal Palace - West Bromwich Albion 2-0
Huddersfield Town - Arsenal 0-1
Manchester United - Watford 1-0
Southampton - Manchester City 0-1
Swansea City - Stoke City 1-2
West Ham United - Everton 3-1