'Het web gaat de verkeerde kant op'

Redactie

Het gaat niet goed met het wereldwijde web. Onder de motorkap gaat het de verkeerde kant op. Het grote probleem: de techniek die wordt gebruikt, is onnodig complex. Daarvoor waarschuwt Steven Pemberton, een van de grondleggers van het web. De Amsterdamse Brit (65) stond aan de basis van de taal HTML, waarin veel websites zijn gemaakt. Hij werkt voor het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, de plek waar landcode .nl werd geboren.

Vroeger, zegt Pemberton, waren websites niet tot op de pixel perfect. "De code beschreef hoe een pagina eruit moest zien, wat je op je scherm wilde hebben. Hier een header, daar een alinea. Je beschreef wat iets was, maar niet hoe dat er precies uit moest zien. Programmeurs van nu kunnen mooie dingen laten zien, maar het is niet heel toekomstgericht."

Word

Dat het volgens Pemberton niet toekomstgericht is, komt doordat het huidige web te veel gebaseerd is op technieken die snel verouderen. "Ons doel was dat informatie beschikbaar blijft. Als je over honderd jaar de documenten van vandaag wil zien, moet je dezelfde scripttaal kunnen gebruiken, maar zo gaat het niet. Er zijn weinig programma's van vijftig jaar geleden die nog werken. Probeer maar eens een Word-bestand uit 1995 te lezen. Dat lukt niet, want het wordt niet meer ondersteund."

En dat terwijl we steeds digitaler leven. We regelen onze bankzaken online, we vullen de belastingaangifte online in, we kopen onze kleren online en we plannen onze vakantie online. Onze foto's staan online, bedrijven regelen hun administratie online, we luisteren online naar muziek en we zoeken online naar vacatures. "Het gros van onze informatie staat op het web. Het is voor ons wat vroeger boeken waren. Het grote gevaar is dat websites van nu over een tijdje niet meer beschikbaar zijn. Ik ben bang dat hetzelfde gaat gebeuren als met oude Word-bestanden. Daarom moet je terug naar de wortels. Terug naar beschrijven wàt je wil, maar niet hòe dat moet."

Bovendien, zegt Pemberton, "zijn veel programmeurs niet heel goed met veiligheid. Ze denken dat mensen niet kunnen inbreken. Als de kern heel klein is, kun je veel beter zien dat het veilig is. Dan is het web veiliger dan wanneer iedereen er van alles aan toevoegt."

'Het web gaat de verkeerde kant op'
'Het web gaat de verkeerde kant op' (Foto: BuzzT)