Spaanse rugbyers lang geschorst wegens aanvallen scheids

heywoodu

Een aantal Spaanse rugbyers heeft zware straffen gekregen voor het aanvallen van een scheidsrechter tijdens een wedstrijd in de WK-kwalificatie voor volgend jaar. Spanje verloor zeer verrassend van België en daardoor plaatste Roemenië zich voor het WK.

Spanje was en is nogal boos, want de wedstrijd die van groot belang was voor Roemenië werd gefloten door Vlad Iordachescu, inderdaad, een Roemeen. Die leek nogal wat dubieuze beslissingen te maken, waardoor de wedstrijd geheel toevallig in het voordeel van België - en dus ook Roemenië - uitviel.

De Spanjaarden waren woest en vielen de scheidsrechter aan. Voor vijf van hen levert dat nu straffen op: de broers Sebastien en Guillaume Rouet moeten 43 en 36 weken toekijken, drie andere spelers hebben veertien weken aan de broek gekregen.

Overigens is de Europese rugbybond een onderzoek gestart naar de gang van zaken rondom de Roemeense scheidsrechter. De hele Europese WK-kwalificatie ligt voorlopig stil, want het is één grote puinhoop: Spanje, België en ook Roemenië zouden minstens één speler opgesteld hebben die niet mochten spelen. Welk land naar de play-offs gaat is nog totaal onduidelijk, net als de datum waarop die play-offs gespeeld worden.