Na stamceldonatie voetballer Thy duizenden nieuwe aanmeldingen

TargaFlorio

Volgens Stichting Matchis, een centrum voor stamceldonatie, heeft men naar aanleiding van de publiciteit rondom de donatie van voetballer Lennart Thy vijfduizend nieuwe aanmeldingen gekregen.

De speler van VVV Venlo doneerde afgelopen week bloed voor een stamceltransplantatie en kon daarom niet meespelen in de wedstrijd tegen PSV. Met het gedoneerde bloed kan een patiënt met acute leukemie gered worden.

“We merken het duidelijk. Er hebben zich duizenden mensen gemeld. Het aantal aanvragen is fors hoger dan het gemiddelde.”, aldus Bert Elbertse van Stichting Matchis. “Ik schat dat er inmiddels zeker vijf- tot zesduizend mensen bij zijn gekomen. De website wordt ook twee tot drie keer zoveel bekeken. Via een mail geven mensen bijvoorbeeld aan dat ze nu pas weten wat het is omdat Lennart Thy het heeft gedaan en dat ze zich daardoor ook aanmelden.” Normaal gesproken krijgt de stichting zo'n 50.000 aanmeldingen per jaar.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden als stamceldonor op de site van Stichting Matchis. De stichting krijgt naar eigen zeggen ongeveer 50.000 aanmeldingen per jaar.