Eredivisie volgt voorbeeld Engeland en Italië niet

Redactie

De Eredivisie is niet van plan om het voorbeeld van Engeland en Italië te volgen om voordat de competitie begint de transfermarkt te sluiten.

"‘Wij vinden het wenselijk dat de einddatum Europees geharmoniseerd wordt", vertelt Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, in gesprek met Voetbal International. "En dan het liefst zo vroeg mogelijk. Maar wij hebben geen behoefte om na Engeland en Italië als derde die datum naar voren te halen."

Swart stelt dat de technisch directeuren in de Eredivisie geen voorstander zijn om de transfermarkt eerder te sluiten en dat Nederland een exportland is. "Als allerlei landen nog wel open zijn, raken we spelers kwijt, terwijl clubs geen vervangers kunnen halen."

"Ik weet dat landen als Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken het liefst zo lang mogelijk wachten. Om nog zoveel mogelijk ruimte te hebben na de play-offs voor Champions en Europa League. Daarom verbaasde mij de stap van de Italianen ook wel. Want die hadden tot voor kort ook altijd dat standpunt."

De zomerse transfermarkt voor Nederlandse club blijft voorlopig dus nog open tot en met 31 augustus. "Pas als straks ook Spanje, Duitsland en Frankrijk meegaan, krijg je een natuurlijk proces en zullen de markten overal vroeger gaan sluiten. Als exportland volgen wij dat, maar gaan we nu niet vooroplopen."