Politiecamera filmt appende automobilist

Redactie

De politie is speciale videocamera's aan het testen waarmee appende of bellende automobilisten worden gefilmd. Op basis van deze beelden krijgt de kentekenhouder van de auto vervolgens een boete thuisgestuurd. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie na berichtgeving van de NOS.

Nu controleert de politie vooral door eigen waarneming of iemand met een telefoon in z'n hand zit te bellen of aan het appen is. De pakkans is echter klein omdat de bestuurder staande moet worden gehouden. Door de camera's moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.

De camera's kunnen bijvoorbeeld op een viaduct worden geplaatst zodat er goed zicht is op tegemoetkomende auto's. Beelden van bestuurders die niets strafbaars hebben gedaan worden vernietigd.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de juridische haalbaarheid van het handhaven op deze wijze en stelt hoge eisen aan de technische kwaliteit van de beelden. "Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z'n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen", zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM.

Politiecamera filmt appende automobilist
Politiecamera filmt appende automobilist (Foto: BuzzT)