Imponerende zege racetalent Van Kalmthout in VS

heywoodu

Coureur Rinus van Kalmthout is het nieuwe raceseizoen in de Verenigde Staten op uitermate sterke wijze begonnen. De 17-jarige Hoofddorper, in de VS racend als Rinus VeeKay, debuteerde vorig jaar in de autosport en promoveerde direct van het Formule 2000-kampioenschap naar het Pro Mazda Championship, de op één na laatste stap onder de IndyCar Series.

Op de straten van St Petersburg in Florida kwalificeerde Van Kalmthout zich na wat technische problemen op een achtste plek, maar bij de start schoof hij gelijk een heel stuk naar voren. Harrison Scott zorgde in de eerste bocht voor wat chaos met een iets te enthousiaste inhaalactie, terwijl regerend F2000-kampioen en polesitter Oliver Askew zich verremde. Van Kalmthout bleef zeer kalm en kwam plotseling als derde de bocht uit.

Na een crash in het middenveld kwam de safety car de baan op en bij de herstart sloeg de Nederlandse tiener nog eens toe. Hij haalde Juncos-teamgenoot Robert Megennis buitenom in de eerste bocht in en reed richting Parker Thompson. De Canadees kon pareren, maar bij een volgende herstart was hij kansloos tegen de inhaalsdrift van Van Kalmthout, die Thompson in het restant van de race achter zich kon houden en dus gelijk zijn eerste zege bij mocht schrijven.

Zondag wordt de tweede race verreden in St Petersburg, waar om 17.30 uur Nederlandse tijd de eerste IndyCar-race van het jaar gehouden wordt, live te zien op Ziggo Sport. Van Kalmthout start in de tweede Pro Mazda-race vanaf poleposition en de race, die na de IndyCar verreden wordt, zal via onderstaande stream live te zien zijn.

Livestream voor de Road to Indy-klassen en de IndyCar-trainingen (Bron: YouTube)