Langlaufer Cologna wint klassieker in millimetersprint

heywoodu

Langlaufer Dario Cologna heeft, buiten zijn gouden medailles op de Olympische Spelen, een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière gepakt. De Zwitser was tijdens het grote Holmenkollen Festival in Oslo de beste op de 50 kilometer vrije stijl.

Er zat lang weinig beweging in de wedstrijd. De Noor Sjur Røthe waagde een poging, Robin Duvillard uit Frankrijk plaatste een voorzichtige aanval, maar niemand kon meer dan een paar seconden voorsprong pakken en dus kwam het op de slotronde aan.

Daarin zaten nog zeven man bij elkaar: Cologna, de Brit Andrew Musgrave, Maxim Vylegzhanin en Denis Spitsov uit Rusland en de Noren Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund en Røthe. Musgrave gaf er een snok op, maar moest dat bekopen en was gezien, waarna de rest het probeerde.

Sundby gooide het tempo op de laatste klim nog eens omhoog, waardoor alleen Cologna en Vylegzhanin nog konden volgen. Cologna nam bij het opgaan van het slotstuk de leiding en Sundby probeerde er in de sprint langszij te komen.

Dat lukte nét niet: Cologna drukte zijn voet een fractie eerder over de finish, zo bleek na uitgebreid bestuderen van de finishfoto. De Zwitser mocht dan ook de trappen van het stadion beklimmen en een bezoekje brengen aan koning Harald in de koninklijke loge, zoals gebruikelijk op de Holmenkollen.