"Bergwijn is het protype van de moderne centrumspits"

Redactie

Steven Bergwijn doet er verstandig aan om nog een tijdje bij PSV te blijven, stelt Art Langeler, bondscoach van Jong Oranje.

De twintigjarige aanvaller maakte al in het seizoen 2014/15 zijn debuut in de hoofdmacht van PSV. Waar hij vorig seizoen geregeld een basisplaats kreeg is hij dit seizoen definitief een vaste waarde geworden in het elftal van Phillip Cocu. In 29 wedstrijden in alle competities was Bergwijn zeven keer trefzeker en gaf hij acht assists.

In Eindhoven speelt hij normaliter vanaf de linker- of rechterflank. Dat is bij Jong Oranje anders, waar hij vaak wordt gebruikt als spits. "Omdat ik geloof dat Steven het protype is van de moderne centrumspits. Geen man die ballen inkopt, maar iemand die je vanuit het centrum zowel in de voet aan kunt spelen als in de diepte kunt lanceren", vertelt Langeler in het Algemeen Dagblad.

"Kijk naar wat er internationaal aan types in de spits staan. Je ziet steeds minder het type-Weghorst of Luuk de Jong en meer types als Sergio Agüero, Dries Mertens. Gedrongen, wendbaar, snel, redelijk tweebenig. Die ontwikkeling zie ik Steven ook maken. En in een speelwijze met twee of drie spitsen maakt dan niet uit."

Bergwijn heeft nog een contract tot de zomer van 2021 bij PSV, maar wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar een van de grote Europese competities. "Het zou goed zijn als hij nog een tijdje bij PSV blijft, denk ik, zodat hij nog beslissender kan worden", adviseert Langeler. "Hij heeft in elk geval een stabiele omgeving, komt uit een goed nest. Ik ken hem zelf als een liefhebber die wil voetballen en plezier maken, of dat nu bij PSV, Jong PSV, Oranje of Jong Oranje is."