Ruimteshooter Everspace in mei naar PS4

Wouter (2dope)

De puike space-shooter Everspace en de bijbehorende uitbreiding Encounters verschijnen op 29 mei op de PlayStation 4. De game van Duitse ontwikkelaar Rockfish verscheen bijna exact een jaar geleden al voor pc en Xbox One.

Helaas biedt de PS4-versie geen ondersteuning voor PSVR. Dit is opvallend omdat de pc-versie wel in VR te spelen is met Oculus Rift en HTC Vive. Everspace gaat 30 euro kosten, de Encounters-uitbreiding gaat los voor 10 euro weg; ook komt er een bundel met beide die 35 euro gaat kosten. Zoals ik in mijn review van de uitbreiding al schreef is deze eigenlijk wel een must-have omdat het de game-wereld een stuk gevulder maakt en het geheel een stuk completer maakt: een extra ruimteschip om uit te kiezen, veel meer 'random encounters', meer activiteiten of side-quests en meer gear om je schip mee te upgraden.

Everspace is een singleplayer space-shooter met een heleboel 'roguelike'-elementen zoals perma-death. Het aantrekkelijke aan de game is dat je altijd wel wat voortgang boekt, of je nu vijf minuten of twee uur speelt. Spelers nemen plaats in een ruimteschip naar keuze en moeten vervolgens verschillende sectoren doorvliegen terwijl er onderwijl gevochten, geloot en gehandeld wordt. Zodra je doodgaat zal je weer vanaf het begin moeten beginnen, maar door te looten en geld te verdienen kun je na iedere rit je persoonlijke (pilot-)skills en je voertuig permanent upgraden. Zodoende zal je bij de volgende poging waarschijnlijk weer iets verder komen, omdat je bijvoorbeeld een tweede primary weapon slot hebt vrijgespeeld, of hebt geïnvesteerd in meer hitpoints voor je ruimteschip.