Wereldrecord laagland Hoogland, WK-brons voor Bos

heywoodu

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn hebben de Nederlandse mannen zich in de kwalificatie van de kilometer tijdrit op hun opperbest laten zien. Alle drie Nederlanders plaatsten zich voor de finale, waar een top-8-klassering in de kwalificatie voor nodig was.

Jeffrey Hoogland raffelde de kilometer af in 59,517 seconden en daarmee was de Europees kampioen de snelste van allemaal. Met 59,798 seconden zette Theo Bos de derde tijd neer, met kersvers wereldkampioen sprint Matthew Glaetzer er nog tussen.

Daar eindigde het Nederlandse feest in Omnisport nog niet mee, want de 20-jarige Sam Ligtlee zorgde voor een verrassing door met 1:00,736 de achtste tijd neer te zetten en dus mag ook hij zich zondagmiddag melden voor de finale. 

Regerend en viervoudig wereldkampioen François Pervis viel vies tegen. De Franse wereldrecordhouder kwam niet verder dan de tiende tijd en is uitgeschakeld.

Om 13.30 uur begint in Apeldoorn het middagprogramma, waar de finale op de kilometer na de halve finales van de keirin (vrouwen) en de puntenkoers (vrouwen) gereden wordt.

Update 14.50 uur
Hoogland heeft na een heerlijke finale de wereldtitel op de kilometer gepakt. Het werd een prachtige strijd tussen twee totale tegenpolen: Hoogland en Glaetzer. De Australiër rijdt met een bizar zware versnelling op de fiets, waardoor hij (relatief) zeer traag start, maar veruit de snelste slotronde van allemaal heeft. Hoogland moet het juist van de snelste start van allemaal hebben, om vervolgens helemaal kapot te gaan in de slotronde.

Glaetzer had met alleen Hoogland te gaan de snelste tijd op de klokken (59,745), wederom door een fenomenale slotronde. Bij de start verpulverde Hoogland de tussentijden van de Australiër zoals verwacht en halverwege had hij maar liefst twee seconden voorsprong. In de laatste meters ging de Nederlander compleet kapot, maar hij hield precies genoeg over en pakte in 59,459 seconden het goud.

Hoogland's tijd was nog een paar honderdsten sneller dan zijn kwalificatietijd en daarmee reed de Nederlander een nieuw wereldrecord voor laaglandbanen, dat sinds begin februari op naam stond van Glaetzer. 

Het brons was voor niemand minder dan Theo Bos. De 34-jarige sprintgrootheid, tussen 2004 en 2007 goed voor vijf wereldtitels, snelde naar een tijd van 59,955 seconden en pakte daarmee zijn dertiende WK-medaille.