Belgische Degrendele stunt met WK-goud op keirin, Nederlanders naast podium

heywoodu

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn heeft Shanne Braspennincx zich geplaatst voor de halve finales van de keirin, het onderdeel waar men met zes tegelijk achter een brommertje op gang gebracht wordt.

Braspennincx eindigde in haar serie als tweede achter de Litouwse veterane Simona Krupeckaite, waar een plek bij de top-2 nodig was om direct naar de halve finales te mogen. Dat lukte Laurine van Riessen niet: zij werd zesde en laatste in haar serie en moet zich later nog melden voor de herkansingen.

Update 12.37 uur
Via de herkansingen is het Van Riessen alsnog gelukt om de halve finales te bereiken. Ze won haar herkansing en plaatste zich zo bij de beste twaalf. Voor de Colombiaanse Martha Bayona is het voorbij: de vicewereldkampioene van vorig jaar sneuvelde in een ijzersterke herkansingsheat.

Om 13.30 uur begint in Omnisport het middagprogramma van de slotdag, te beginnen met de halve finales op de keirin.

Update 13.50 uur
Braspennincx en Van Riessen staan allebei in de finale van de keirin. Braspennincx profiteerde in haar halve finale optimaal van een domme fout van de jury: de bel om de laatste ronde aan te duiden werd een ronde te vroeg geluid, en op het juiste moment nog eens.

Dat had als resultaat dat de Russische Daria Shmeleva een ronde voor het einde al stopte, waardoor de Duitse Kristina Vogel, Nicky Degrendele uit België en Braspennincx relatief simpel de benodigde top-3 konden pakken - alleen de Britse Katy Marchant vormde een kleine bedreiging.

Van Riessen had dergelijke taferelen niet nodig. De Nederlandse zette zich vroeg op kop, gooide het tempo de hoogte in en won haar halve finale, voor Krupeckaite en Lee Wai Sze uit Hong Kong.

Update 15.15 uur
In de finale nam Van Riessen de koppositie in handen, waarna het tempo langzaam omhoog ging. Braspennincx nam het vervolgens over, maar dat was veel te vroeg en het Nederlandse duo was gezien.

Ondertussen opende Degrendele de aanval en niemand kon iets doen tegen de pas 21-jarige Belgische, zeker nadat de Nederlandse dames en uittredend tweevoudig kampioene Vogel het opgaven. Degrendele pakte verrassend de wereldtitel, zilver was voor voor Lee namens Hong Kong en veterane Krupeckate pakte het brons.