Ter Mors tweede Nederlandse wereldkampioene sprint

Frank (franklop)

Jorien ter Mors is in Changchun wereldkampioen sprint geworden. De schaatster zag haar eindzege niet meer in gevaar worden in de afsluitende 1.000 meter, die ze won in 1.15,09. Het eindpodium werd vervolledigd door de Amerikaanse Brittanty Bowe en de Russische Olga Fatkulina. Ter Mors is na Marianne Timmer (2004) pas de tweede Nederlandse wereldkampioene sprint.

Het toernooi kende een anti-climax, omdat Nao Kodaira zich ziek moest afmelden voor de afsluitende afstand. De Japanse leidster in het klassement reed zondagochtend al een matige 500 meter en meldde zich daarna af. Daardoor was alle spanning weg uit de top van het klassement, want de voorsprong van Ter Mors op Bowe en dienst voorsprong op de rest was erg groot.

De enige spanning die er nog was, was de strijd om plek drie. Marrit Leenstra wilde nog ten koste van onder meer Fatkulina stijgen naar de derde plek, maar zoals wel vaker strandde zij op plaats. Haar 1.15,98 was goed voor de derde plaats op de afsluitende afstand, maar ze moest Fatkulina in het klassement 0,3 punt voor laten gaan.