WK-brons hordenloopster Visser, 29 jaar oud record verbroken

heywoodu

Hordenloopster Nadine Visser heeft op de wereldkampioenschappen indoor in het Britse Birmingham de prestatie van haar leven neergezet. In de halve finales snelde de 23-jarige Nederlandse naar de winst in haar serie en dat deed ze met een Nederlands record.

Visser sprintte naar een toptijd van 7,83 seconden. Daarmee voegde ze zich niet alleen in de top-30 op de eeuwige ranglijst, Visser liep er ook het al uit 1989 stammende Nederlands record van Marjan Olyslager op indrukwekkende wijze mee uit de boeken. Olyslager werd in 1989 in Boedapest zesde op het WK met haar tijd van 7,89 seconden en daar dook Visser - voor 60 meter-begrippen - dus zeer ruim onder.

Overigens zat het er zeker aan te komen dat Visser het nationaal record zou pakken. Ze kwam dit jaar bijvoorbeeld al tot een persoonlijk record van 7,91 seconden. Landgenote Eefje Boons haalde de finale niet: met 8,24 eindigde Boons als laatste in haar halve finale.

Om 21.55 uur wordt de finale op de 60 meter horden bij de vrouwen gelopen. Wereldoutdoorkampioene Sally Pearson redde het niet: de Australische liep 7,92, wat de snelste tijd ooit is waarmee een vrouw de finale op het WK níet haalt.

Bij de mannen stond Koen Smet aan de start op hetzelfde onderdeel, de 60 meter horden. Een plek bij de top-4 in de series was nodig en dat redde de 25-jarige, van een zware depressie teruggekeerde Nederlander zonder problemen: hij werd derde in 7,69 seconden.

Update 22.02 uur
Visser heeft in de finale laten zien dat het niet een eenmalige uitschieter was, want de Nederlandse veroverde in 7,84 seconden verrassend het brons. De Amerikaanse Kendra Harrison pakte met een kampioenschapsrecord van 7,70 de wereldtitel, zilver was er voor haar landgenote Christina Manning in 7,79.