Van der Breggen soleert naar zege in Strade Bianche

H.Vviv

Anna van der Breggen heeft Strade Bianche bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse van Boels-Dolmans kwam na 136 kilometer alleen aan in Siena, na een solo van achttien kilometer. De Poolse Katarzyna Niewiadoma werd tweede op vijftig seconden van de Nederlandse. Elisa Longo Borghini, de winnares van vorig jaar, werd derde.

De wedstrijd bij de vrouwen bleef lang gesloten. Op 56 kilometer van de streep kwam pas de eerste serieuze aanval tot gang met daarbij de Nederlanders Chantal Blaak en Ellen van Dijk. De twee hadden het gezelschap van de Wit-Russische Alena Amialiusik.

Het trio pakte veertig seconden op het uitgedunde peloton. Vlak voor de Strade di Colle Pinzuto, de voorlaatste strook over onverharde wegen, moesten de Nederlandse dames passen bij de Wit-Russische. Op de Strade di Colle Pinzuto werd ook de Wit-Russische gegrepen door het peloton, wat nog bestond uit twintig rensters.

Op dezelfde Strade di Colle Pinzuto versnelde Van der Breggen samen met titelverdedigster Elisa Longo Borghini. De twee rensters hadden al snel een mooie voorsprong op de rest en het leek erop dat de twee samen naar de laatste onverharde strook zouden gaan, maar op de uitloper moest de Italiaanse passen bij de Nederlandse.

Van der Breggen zag haar voorsrong gestaag uitlopen naar een minuut op de eerste achtervolgsters. Vanuit de achtervolgende groep wist de Poolse Katarzyna Niewiadoma nog de sprong te maken naar Longo Borghini. In de laatste tien kilometer - die door een weggevallen tv-registratie niet te zien kregen - behield Van der Breggen haar voorsprong en kon de laatste kilometers relatief rustig aan doen. Op de steile aankomst naar het Piazza del Campo moest Longo Borghini passen bij Niewiadoma, waardoor de Poolse tweede werd, voor de Italiaanse.

Naast Van der Breggen wisten ook Blaak (4e), Ensing (6e) en Van Dijk (9e) ook in de top tien eindigen.