Historische WK-medaille Portugal in Apeldoorn, Ganna pakt goud

heywoodu

Baanwielrenner Filippo Ganna heeft zich op het wereldkampioenschap in Apeldoorn voor de tweede keer gekroond tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. De 21-jarige Italiaan was in 2016 ook al 's werelds beste.

In de finale nam Ganna het op tegen zijn Portugese leeftijdsgenoot Ivo Oliveira, die al zeker was van een fraai stukje historie: het WK baanwielrennen, al sinds 1893 onderdeel van de kalender en in Apeldoorn dus voor de 115e keer gehouden, leverde nooit eerder een medaille op voor Portugal.

Oliveira maakte het Ganna in de finale even flink lastig, maar in de laatste kilometer gaf de Italiaan nog eens een extra dot gas. Hij legde de vier kilometer uiteindelijk af in 4:13,607 minuten, een kleine twee tellen sneller dan Oliveira.

De Rus Alexander Evtushenko pakte het brons. Hij versloeg de Britse revelatie van het seizoen, Charlie Tanfield, die het in het slot erg zwaar kreeg en geen vuist meer kon maken. Evtushenko was uiteindelijk een kleine tiende van een seconde trager dan Ganna's gouden race.