'Team Sky bestelde testosteronpleisters'

Peterselieman

Het wielerteam Sky is opnieuw in de problemen gekomen. Naar nu blijkt heeft de formatie zeven jaar geleden zelf testosteronpleisters besteld. Het nieuws kwam vorig jaar al naar buiten, maar toen werd nog gesteld dat het bij Team Sky en de Britse wielerbond een verkeerd bezorgd pakketje betrof. Dat verhaal kan nu de prullenbak in.

Het General Medical Council, GMC, heeft door middel van een onderzoek bewijs gevonden dat er vanuit het nationaal wielercentrum in Manchester een bestelling is geplaatst voor testosteronpleisters. Deze plek is het hoofdkwartier voor zowel de Britse wielerbond als Team Sky. Dit kwam naar voren in een onderzoek dat loopt naar voormalig Sky-dokter Richard Freeman. De leverancier van de pleisters moest per e-mail verklaren dat er een verkeerd bezorgd pakketje was.

Eerder kwam Team Sky al in opspraak in twee andere zaken. Zo heeft kopman Chris Froome positief getest op het gebruik van te veel Salbutamol, een medicijn om astma te bestrijden. Zijn zaak loopt nog, al is de Brit hangende het onderzoek niet geschorst. Oud-kopman Bradley Wiggins werd niet vervolgd voor het feit dat Sky voor de slotetappe van Criterium du Dauphiné in 2011 een pakketje met daarin naar eigen zeggen fluimucil heeft laten invliegen. Dit kon niet met documentatie bewezen worden, waardoor Wiggins wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd werd.