Valverde pakt dubbelslag in Ronde van Abu Dhabi, Kelderman tweede in eindklassement

H.Vviv

De vijfde en laatste etappe van de Abu Dhabi Tour is gewonnen door Alejandro Valverde. De 37-jarige Spanjaard van Movistar was bovenop de Jebel Hafeet te snel voor Miguel Ángel López van Astana. Wilco Kelderman eindigde op vijftien seconden achterstand als vijfde in de daguitslag en dat voldoende voor een tweede plaats in het algemeen klassement achter Valverde.

Net zoals in de afgelopen dagen ontstond er vanuit de start een kopgroep van negen renners. Het negental kreeg meer dan tien minuten voorsprong op het peloton, maar aan de voet van de Jebel Hafeet, op tien kilometer van de streep, was de voorsprong nog maar twee minuten.

Op de slotklim voerde Astana het tempo in dienst van de Colombiaanse klimmer López. Door het hoge tempo werden de vroege vluchters een voor een teruggepakt. Lawson Craddock werd als laatste vluchter ingerekend. Davide Formolo vond het niet snel genoeg gaan en op 6,5 kilometer van de streep trok hij ten aanval.

Valverde was de eerste die in de tegenaanval ging. De Spanjaard maakte al snel aansluiting bij Formolo. Later zouden ook López en Julian Alaphilippe de sprong naar voren maken. In de groep daarachter zou Tom Dumoulin het tempo bepalen. De Girowinnaar bracht met daarbij zijn ploeggenoot Wilco Kelderman terug tot aan de voorste groep. In dat groepje was ook de Pool Majka aanwezig. Dumoulin zijn werk zat erop en later kreeg de Nederlander van Sunweb ook te maken met materiaalpech en kwam hij niet meer in aanmerking voor een goed klassement.

Met nog vier kilometer te gaan demarreerde López. De Colombiaan van Astana sloeg meteen een gat op de andere in de voorste groep. Op drie kilometer had Valverde lang genoeg gewacht en ging in de tegenaanval en zou meteen het gat met López dichten. De twee werkte in het vervolg van de etappe goed samen, waarna Valverde in de sprint te snel was voor de Colombiaan.

Alaphilippe kwam als derde op vijftien seconden over de streep voor Majka. Ook Kelderman zou in dezelfde tijd als de Fransman en de Pool als vijfde binnen komen. Naast Kelderman zou er met Antwan Tolhoek nog een Nederlander in de top tien van de daguitslag. De renner van LottoNL-Jumbo werd op 55 seconden tiende.

Valverde wist naast de etappezege ook het eindklassment binnen halen. Kelderman werd op zeventien seconden tweede, voor López die op 29 seconden zou eindigen.