Weer zware skicrosscrash, kritiek op parcours

heywoodu

Tijdens de skicross op de Olympische Spelen in Pyeongchang ging het vrijdag wederom flink mis. De Canadese India Sherret kwam hard ten val en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Over de toestand van de 21-jarige skiester is nog weinig bekend, behalve dat ze stabiel is.

Het was niet de eerste val op het crossparcours in het Phoenix Snow Park. Donderdag ging de Oostenrijker Christoph Wahrstötter al tegen de sneeuw, met een zware hersenschudding als gevolg, terwijl Sherret's landgenoot Christopher Delbosco het grootste slachtoffer was: bij zijn zware val op het laatste rechte stuk kneusde hij een long en brak hij vier ribben en zijn bekken.

Na de valpartijen bij de mannen werd al geroepen om het parcours voor de vrouwen op vrijdag aan te passen, vooral de sprongen moesten kleiner. Dat werd echter niet gedaan, want de lagere snelheid van de dames zou de sprongen minder gevaarlijk maken, zo oordeelde de organisatie ten onrechte. "Ze gaan wel minder hard, maar het extra gevaar daarvan is dat men bij de sprongen te vroeg landt en de volgende sprong niet haalt", aldus Sabine Wittner, de teamleidster van de Oostenrijkse ploeg.

Na de wedstrijd bij de vrouwen, waar Sherret vrijdag in een van de eerdere rondes zo hard onderuit ging, was Wittner dan ook boos. "Dit is niet wat ik mij van skicross voorstel. We zijn skiërs, racers, we moeten niet langer in de lucht zijn als op ski's staan. Hier moet zeker over gediscussieerd gaan worden."