Viviani klopt Van Poppel in Abu Dhabi

H.Vviv

Elia Viviani heeft de tweede etappe van de Abu Dhabi Tour gewonnen. In een vlakke etappe van 154 kilometer, van Yas Mall naar Yas Beach, was de Italiaan van Quick-Step Floors in de massasprint te snel voor Danny van Poppel. Viviani neemt ook de leiderstrui over van Kristoff, die de eerste etappe had gewonnen.

Net zoals in de eerste etappe zou al direct na de start een kopgroep vormen: Planet (Team Novo Nordisk), Joey Rosskopf (BMC), Alexander Porsev (Gazprom-RusVelo), Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF) en Jaco Venter (Dimension Data) kregen de ruimte van het peloton en zouden meer dan drie minuten bij elkaar fietsen.

Met nog vijftig kilometer te gaan zou de kopgroep weer worden ingerekend door het peloton. Kort nadat ze werden ingelopen zou het peloton in meerdere groepen uiteenvallen door de strakke wind. Klassementsleider Kristoff en Viviani waren in eerste instantie niet mee in de eerste groep, net zoals Tom Dumoulin. De Nederlander van Sunweb kwam kort voordat het in waaiers werd getrokken ten val. Hij zou daarbij niet al te veel schade oplopen, maar moest toch in de achtervolging. Alejandro Valverde zou zich wel in de eerste waaier bevinden en zou bij de laatste tussensprint drie bonificatieseconden pakken.

Met nog vijftien kilometer te gaan zou de twee grote groepen bij elkaar komen, met daarbij alle belangrijke namen. In de finale bleef de wedstrijd gesloten, waardoor het peloton zich op kon gaan maken voor de sprint. LottoNL-Jumbo kwam met nog drie kilometer op kop van het peloton. Op één kilometer van de finishlijn nam Quick-Step Floors het over van de Nederlandse ploeg. Viviani sprintte makkelijk naar zijn vijfde zege van het seizoen. Van Poppel werd nog tweede, Voor de Duitser Pascal Ackermann.