Hirscher met enorme overmacht naar tweede olympisch goud, wereldrace Kristoffersen

heywoodu

Skiër Marcel Hirscher is op de Olympische Spelen in Pyeongchang hard op weg naar zijn tweede gouden medaille. De kervers kampioen op de alpinecombinatie was zo ongeveer de enige topper die de reuzenslalom begon met een bijna foutloze eerste run.

Het leverde Hirscher een voorsprong op van 0,63 seconden ten opzichte van de Fransman Alexis Pinturault, een van zijn voornaamste concurrenten. Op 0,66 seconden van de Oostenrijker volgt de Noor Leif-Kristian Nestvold-Haugen, terwijl het ook achter hem spannend is.

Op minder dan een tiende van het podium (+0,75) volgt de Italiaan Riccardo Tonetti, die op zijn beurt dan weer 0,04 seconden voorsprong heeft op Matthieu Faivre uit Frankrijk. Diens landgenoot Thomas Fanara is met 0,95 seconden verschil de enige die nog binnen een seconde van Hirscher staat.

Met 1,31 seconden achterstand en de tiende plek viel de Noor Henrik Kristoffersen flink tegen, aangezien hij vooraf Hirscher's voornaamste concurrent leek te zijn. Ook veteraan Ted Ligety, dit seizoen eindelijk weer in vorm, viel met 2,44 seconden achterstand zwaar tegen.

Update 06.55 uur
Stefan Brennsteiner was de eerste die een heerlijke run aan het skiën was. De Oostenrijker stond veertiende na één manche en was bloedsnel onderweg, maar hij gleed onderuit in de slotfase van de urn.

Kristoffersen zette dit keer wel een dijk van een run neer en verpulverde de snelste tijd tot dan toe, in handen van de Zwitser Loïc Meillard. De Noor hield de leiding geruime tijd vast, want ook onder meer de Fransen Victor Muffat-Jeandet, Thomas Fanara en Mathieu Faivre haalden het niet, waardoor hij al zeker was van de top-5.

Tonetti was lekker onderweg - maar verloor ook tijd op Kristoffersen - tot hij onderuit ging, waardoor er nog drie te gaan waren. Nestvold-Haugen gooide het in de tweede run ook weg en dus was Kristoffersen's stunt in elk geval al deels compleet: hij had minimaal brons, met Pinturault en Hirscher nog te gaan.

Pinturault koos weer eens vol de aanval en dat leek goed te gaan, maar hij leverde wel wat tijd in op Kristoffersen. Onderin bleek dat teveel en de Fransman kwam 0,04 seconden tekort om de Noor te kloppen. Hirscher begon met 1,31 seconden voorsprong en ging weer zeer agressief naar beneden. Zijn leiding kwam geen moment in gevaar en met 1,27 seconden bij de finish pakte Hirscher zijn tweede gouden medaille. 

Hirscher vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Hirscher vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)