Oostenrijkse 'choket' en geeft skeletongoud weg, Bos 8e

heywoodu

Het skeleton bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Pyeongchang krijgt een werkelijk bloedstollende eindstrijd om het goud. De derde van vier runs leverde zaterdag weer een nieuwe leidster op: Jacqueline Lölling uit Duitsland werd van de kop verdreven.

Lölling ging als eerste naar beneden, maar zag hoe de Oostenrijkse Janine Flock 0,10 seconden onder haar tijd dook. Vervolgens was het de beurt aan de Britse Lizzy Yarnold en de regerend olympisch kampioene gaf zich absoluut niet zomaar gewonnen: ze gaf slechts 0,02 seconden toe op Flock en staat na drie runs tweede. Op 0,19 seconden volgt de Britse Laura Deas, met het Duitse duo Tina Hermann en Anna Fernstädt op 0,24 en 0,32 seconden.

De Nederlandse Kimberley Bos zette wederom een zeer behoorlijke run neer. Ze was slechts 0,16 seconden langzamer dan Hermann, die de snelste derde run sleedde, en steeg in het klassement één plekje: Bos staat nu achtste, 0,78 seconden van de eerste plek.

Om 13.45 uur gaat de vierde en beslissende run van start, waarin de dames in omgekeerde volgorde naar beneden gaan, met Flock dus als laatste.

Update 14.42 uur
Flock heeft het goud volledig uit handen gegeven. Sterker nog, de Oostenrijkse deed wat ze zo vaak doet: inconsisent zijn, wat erin resulteerde dat ze na drie prima runs ineens buiten het podium terecht kwam. 

Yarnold was degene die profiteerde, vooral doordat de Britse onderin bizar snel was, ondanks een grote fout. Die fout kon ze zich door perfect materiaal zonder problemen permitteren en met 0,45 seconden maakte ze gehakt van de tijd van de Duitse favoriete Jacqueline Lölling, die zilver pakte.

Doordat Flock faalde was er plotseling brons voor Laura Deas, de volgende Britse die optimaal profiteerde van het alleen voor de Spelen gebruikte topmateriaal. Op 0,62 seconden werd ze derde, 0,02 seconden voor Flock. 

Bos eindigde na haar vierde knappe run op een zeer fraaie achtste plek, goed voor een olympisch diploma.