López wint koninginnenrit in Oman, Lutsenko nieuwe leider

H.Vviv

De koninginnenrit in de Tour of Oman is gewonnen door Miguel Angel Lopez. De 23-jarige Colombiaanse klimmer van Astana kwam op de Green Mountain net voor ploeggenoot Alexey Lutsenko over de finish. Jesús Herrada werd op twaalf seconden derde. Lutsenko is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Al na vijf kilometer ontstond er een kopgroep van zes renners: Marco Marcato (UAE Team Emirates), Benjamin Declercq (Sport Vlaanderen-Baloise), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Nicholas Schultz (Caja Rural-Seguros RGA), Robin Carpenter & Adam De Vos (Rally Cycling).Het zestal zou een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten pakken.

Onderweg naar de Green Mountain zou Bahrain Merida de leiding nemen in het peloton. Later zou ook nog Astana komen helpen in de achtervolging. Aan de voet van de slotklim van elf kilometer had de kopgroep nog twee minuten voorsprong.

In het peloton zou Astana op de slotklim het tempo omhoog gooien. Met nog vier kilometer te gaan zou Carpenter als laatste van de kopgroep worden gegrepen. De Tsjech Jan Hirt van Astana had ondertussen het tempo zo hoog gelegd dat alleen nog Lutsenko, López en Gorka Izagirre konden volgen. Izagirre moest er niet veel later af en ook voor Hirt was het op. Lutsenko en López gingen vervolgens samen naar de meet waar de Colombiaan als eerste over de streep zou komen. Lutsenko staat nu eerste in het klassement en heeft elf seconden voorsprong op zijn ploeggenoot López.