Negende plek voor skeletonster Bos op Spelen na eerste dag

heywoodu

Skeletonster Kimberley Bos heeft een uitstekend olympisch debuut achter de rug. Op de baan van het Alpensia Sliding Center in Zuid-Korea sleede de 24-jarige Edese zich in de eerste run naar een keurige achtste plek, die ze moet delen met de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender. 

De snelste tijd werd neergezet door regerend olympisch kampioene Lizzy Yarnold. De Britse is na een sabbatical na Sochi 2014 weer terug in de sport, maar maakt dit seizoen nog niet al te veel indruk: veel runs zitten vol met fouten. Met het inmiddels bekende topmateriaal van de Britten had ze de snelheid echter weer goed te pakken en dat bleek de leiding op te leveren.

Het is bovenin wel spannend, want op slechts 0,08 seconden volgt wereldkampioene Jacqueline Lölling. De starts van de Duitse zijn - uiteraard relatief gezien - ongekend traag, maar op snelheid zette ze toch een snaarstrakke tijd neer. Op 0,15 seconden van Yarnold volgt de Oostenrijkse Janine Flock, die erom bekend staat topruns af te wisselen met runs waar ze alle kanten op vliegt.

Op 0,32 seconden staat de Duitse Tina Hermann, op 0,01 gevolgd door haar landgenote Anna Fernstädt - de enige die nóg langzamer start dan Lölling. De Britse Laura Deas maakte volop fouten, maar dankzij de topslee bleef ze op 0,01 seconde van Fernstädt staan. De Letse Lelde Priedulena (+0,48) kwam daarna, met Bos en Uhlaender die op 0,67 seconden ook nog verre van uitgeschakeld zijn in de podiumstrijd.

Om 13.30 uur gaat vrijdag de tweede van vier runs van start, waarin de dames in omgekeerde volgorde - van twintig naar één - naar beneden gaan. Zaterdag volgens runs drie en vier.

Update 14.20 uur
In de tweede run heeft Bos de zevende tijd neergezet. Ze zakte er wel een plekje mee, want de Canadese Elizabeth Vathje was de snelste van allemaal en wipte over de Nederlandse heen. Bos staat nu op 0,73 seconden van de eerste plek en 0,63 van de medailles.

De strijd om goud is nog altijd razendspannend: Lölling was dit keer wat sneller dan Yarnold en pakte 0,10 seconden voorsprong op de Britse, die door landgenote Deas op 0,17 gevolgd wordt. Flock staat er zelfs nog tussen, de Oostenrijkse heeft na twee runs een minieme 0,02 tellen achterstand op Lölling.

Bos springt op haar slee (Pro Shots/Action Images)
Bos springt op haar slee (Pro Shots/Action Images)