Arsenal heeft geen kind aan Zweedse verrassing

Redactie

Arsenal heeft de heenwedstrijd in de zestiende finale van de Europa League tegen het Zweedse Östersunds FK eenvoudig gewonnen: 0-3.

Arsenal bereikte de laatste 32 van het toernooi door als groepswinnaar in Groep H te eindigen, waarbij er vier keer gewonnen werd, één keer gelijkgespeeld en alleen de uitwedstrijd tegen 1.FC Köln verloren werd. Östersunds werd tweede in Groep J, achter Athletic Bilbao en alleen op bezoek bij de Spanjaarden werd er verloren.

Al na dertien minuten spelen opende de ploeg van Arsène Wenger de score. Een grote kans was niet besteed aan Henrikh Mkhitaryan, maar Nacho Monreal slaagde er wel in om te scoren. Östersunds-doelpunt Aly Keita slaagde er niet in om een schot van Alex Iwobi te controleren en de bal kwam voor de voeten van de linksback, die makkelijk raak kon schieten. Halverwege de eerste helft verdubbelden de Engelsen de marge. Een voorzet van Mkhitaryan werd door Sotiris Papagiannopoulos in zijn eigen doel gewerkt.

Voor de thuisploeg waagde Saman Ghoddos een poging, maar zijn harde uithaal werd overgetikt door David Ospina, die de voorkeur kreeg boven Petr Cech. Nog binnen het uur gooide Arsenal de wedstrijd in het slot, via een schot van Mesut Özil. In de slotminuten verzuimde Östersunds de 1-3 te maken. Tom Pettersson schoot een strafschop zwak in waardoor die gestopt kon worden door Ospina. Door de ruime zege lijkt de return van volgende week donderdag in het Emirates Stadium een formaliteit te zijn.