Skiër Mayer neemt revanche met olympisch goud op super-G

heywoodu

Skiër Matthias Mayer heeft enigszins verrassend het olympisch goud op de super-G gewonnen. De Oostenrijker raakte een dag eerder zijn in 2014 veroverde olympische titel op de afdaling kwijt aan Aksel Lund Svindal, maar nam gelijk revanche.

Kjetil Jansrud was de eerste die een potentieel gouden tijd neer wist te zetten. De Noor, goed voor zilver op de afdaling, was razendsnel en nam de leiding over, maar Svindal kwam niet veel later in actie. De grote Noor was dit keer echter net niet rap genoeg, en nadat hij vlak voor de finish bijna uit zijn binding schoot eindigde hij net achter Jansrud.

Blaise Giezendanner was de eerste verrassing: de Fransman kan een puik potje skiën, maar dat hij zich tussen Jansrud en Svindal nestelde was niet echt te verwachten. Aleksander Aamodt Kilde, de volgende Noor, was net als op de afdaling weer razendsnel, maar ook dit keer ging het halverwege fout: hij kwam tegen een vlag aan, raakte een stok kwijt en was kansloos.

Met Mayer die als vijfttiende naar beneden kwam was het echter nog zeker niet gedaan. De in de World Cup niet al te overtuigende Mayer, die in de combinatie nog hard onderuit ging, dook 0,18 seconden onder Jansrud's tijd door. Gelijk daarna opende Beat Feuz de aanval en ook Kugelblitz was bloedsnel. Een fout halverwege kostte hem wat tijd...en het goud, zo bleek: in het laatste deel won hij namelijk drie tienden op Mayer, maar door zijn fout betekende het 0,13 seconden achterstand en dus het zilver, na het brons op de afdaling.

Mayer op weg naar toch wel ietwat verrassend olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Mayer op weg naar toch wel ietwat verrassend olympisch goud (Pro Shots/Action Images)