Bergsma biedt excuses aan

Olga Kroeders

Het kamp Sven Kramer is door Jorrit Bergsma beschuldigd van het lekken van nieuws over de matchfixing-affaire vier jaar geleden rond zijn trainer Jillert Anema.

"Ik kwam het tegen. Het is wel duidelijk van welke kant dat komt. Er is maar één persoon die onze ploeg en mij uit balans probeert te brengen. Wie dat is? Nou, dat kun je zelf ook wel invullen toch? Sven Kramer? Dat is wel overduidelijk. Dit is niet de eerste keer", aldus Bergsma na zijn zilveren race op de Olympische 10.000 meter tegenover Radio 1.

Vanmorgen werd bekend dat Anema vier jaar geleden tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi zou hebben geprobeerd om de ploegachtervolging te beïnvloeden.

Update 16:35 uur

Jorrit Bergsma heeft zijn excuses aangeboden. "Ik bied mijn excuses aan.Het was fout om het bij Kramer te leggen.Maar ik denk wel dat het allemaal doelbewust is gebeurd."

Volkskrant-journalist John Volkers zei tegen Bergsma dat hij met 100 procent zekerheid kon zeggen dat het kamp-Kramer de bron niét is. Hij wilde niet zeggen wie zijn bron wel was.

Opvallend is onderstaande tweet van NOC*NSF. Daarin wordt Jillert Anema zelf als bron aangewezen.