JT Bø slaat terug en pakt goud op individuele afstand

Mexicanobakker

Johannes Thingnes Bø heeft zich tot olympisch kampioen weten te kronen op de individuele afstand bij het biatlon. De Noor schoot twee missers wat veel is voor dit onderdeel, maar de concurrentie was ook vrijwel niet foutloos en zo kon hij toch naar het goud. Na twee moeilijke wedstrijden was dit belangrijk voor de Noor. Jakob Fak en Dominik Landertinger pakten het zilver en het brons.

Het belangrijkste bij de individuele afstand is om zo min mogelijk missers te schieten. Om het goud te pakken mag je over het algemeen niet meer dan 1 misser schieten, al bleek dat deze keer anders. Een hoop atleten lukte het om de schade bij de eerste twee schietbeurten te beperken, zoals Martin Fourcade, Arnd Peiffer, Ondrej Moravec, Dominik Landertinger, Tariej Bø en Fredrik Lindström, waren atleten bij de eerste vijftig die allen nul fout schoten. Ook JT Bø deed het goed, hij schoot weliswaar wel een fout maar was wel zeer snel op de ski's om dat te compenseren.

Lindström was de eerste die een tijd neer mocht zetten. Hij was na 49.5 minuut binnen, nadat hij nog een keer fout had geschoten. JT Bø was anderhalve minuut sneller, nadat hij ook nog een misser schoot in de laatste schietbeurt. Daarachter leek het lang alsof Fourcade het was die die tijd ging verpulveren, maar bij zijn laatste twee schietbeurten schoot hij twee missers, waardoor de strijd veel meer open werd. Fourcade had namelijk veel minder snel gelanglaufd dan JT Bø, waardoor hij achter de Noor eindigde op veertig seconden. Landertinger kwam als enige van de eerder genoemde namen sneller binnen dan Fourcade: Hij kwam tien seconden tekort op JT Bø, goed voor een voorlopige tweede plaats.

Van de latere starters was Fak de eerste die zich bij de besten poogde te mengen. Hij was foutloos en relatief snel op de ski's. De winnaar van het zilver op de achtervolging, Samuelsson, was ook snel en stootte Fourcade van de derde plaats af, maar Fak was sneller dan Landertinger, waardoor de top drie bestond uit JT Bø, Fak en Landertinger. Hierna waren de kanshebbers op en wist JT Bø zich verzekerd van het goud. Na een moeilijke start van dit Olympisch toernooi kan hij zich dus toch tevreden stellen.