Biatlete Öberg pakt verrassend goud bij 15 kilometer

Frank (franklop)

Hanna Öberg heeft voor een mooie verrassing gezorgd door het goud te pakken bij de vijftien kilometer individueel bij het biatlon. De jonge Zweedse bleef als één van de weinigen in de wedstrijd compleet foutloos bij het schieten en boekte daardoor haar mooiste zege uit haar nog jonge carrière. Anastasia Kuzmina pakte de zilveren olympische medaille, voor de Duitse Laura Dahlmeier.

De toppers waren verspreid over het startveld. Zo kwam Kuzmina (brons bij de achtervolging) al als een van de eersten in actie, terwijl Laura Dahlmeier, die al twee keer goud heeft gewonnen, pas als één van de laatsten in actie kwam.

Kuzmina was sterk op de latten, maar moest twee missers bij het schieten noteren en kreeg daarmee direct twee strafminuten aan haar broek. Ze zette desondanks wel de eerste snelle tijd neer, mede omdat de Slowaakse erg snel is op het langlaufdeel. Ze moest daarna wel toezien dat de foutloze verrassing Zweedse Hanna Öberg ruim twintig seconden onder haar tijd dook en direct daarmee haar kandidatuur voor een olympische titel bevestigde.

Ook de Wit-Russinnen Darya Domracheva en Nadezhda Skardino waren uitstekend onderweg. Het ging echter bij de laatste schietbeurt voor beide dames mis, met respectievelijk drie en één schietfout. Datzelfde lot was ook aan de Sloveense Anja Erzen besteed, die twee fouten maakte in de slotbeurt.

De enige twee die Öberg nog konden bedreigen voor het goud waren de Duitse Dahlmeier en Franziska Preuss. Halverwege de wedstrijd zat de foutloze Preuss op dertien seconden achter de Zweedse, terwijl Dahlmeier door een fout bij de eerste schietbeurt al vijftig seconden moest goedmaken. Beide dames wisten in de rest van de wedstrijd geen fout meer te maken, maar hun achterstand was te groot om het goud voor de neus van Öberg weg te halen.

Spannend was het nog wel in de strijd om de overige medailles. De beide Duitse dames lagen bij het ingaan van de laatste ronde nog voor Kuzmina, maar die bleek toch te snel op de ski’s, waardoor zij het zilver pakte. Dahlmeier bleek op haar beurt weer te snel te zijn voor Preuss, waardoor ze na haar twee gouden medailles nu genoegen moest nemen met brons.

Öberg na haar uiteindelijk gouden race (Pro Shots/Action Images)
Öberg na haar uiteindelijk gouden race (Pro Shots/Action Images)