Weer Duits biatlongoud op Olympische Spelen, topfavorieten falen

heywoodu

Na Laura Dahlmeier op zaterdag heeft Duitsland wederom olympisch goud te pakken in het biatlon. Ook bij de mannen leverde de sprint, bij hen over tien kilometer, Duits goud op: Arnd Peiffer bleek de beste in een wedstrijd waarin het lastig schieten bleek.

De Oostenrijker Julian Eberhard was de eerste met een rappe tijd, met één misser vooral te danken aan zijn sterke langlaufen. Toch moest hij zich gewonnen geven tegen Peiffer: de ervaren Duitser bleef zowel liggend als staand foutloos bij het schieten en dook een kleine negen seconden onder Eberhard's tijd door.

Spannend werd het nog wel, ten eerste vooral dankzij Michal Krcmar. De Tsjech, individueel pas goed voor één podiumplek in zijn World Cup-carrière, was verrassend sterk en bleef eveneens foutloos. Hij leek Peiffer's tijd aan te vallen, maar kwam op de finish net tekort: 4,4 seconden.

Dominik Windisch uit Italië had verrassend goud kunnen winnen, maar zijn tiende en laatste schot ging ernaast, waardoor hij moest vechten om op het podium te blijven. Dat lukte, want aan de finish had de Südtiroler een goede halve seconde over op Eberhard en dat leverde uiteindelijk brons op, achter de zilveren Krcmar.

Vooraf waren Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen en de Fransman Martin Fourcade de absolute topfavorieten, maar ze maakten het niet waar. Bø ging liggend al drie keer de mist in en voegde daar staand nog een misser aan toe, met plek 31 op 1:12 minuten van Peiffer als resultaat.

Fourcade begon ook met drie missers en schoot staand foutloos, maar was niet snel genoeg om zich nog het podium op te vechten. De Fransman eindigde als achtste op 22 seconden van Peiffer.

De uitslag van de sprint zal maandag zoals gewoonlijk gebruikt worden als startvolgorde - inclusief de tijdsverschillen - voor de achtervolging.

Peiffer heeft alles uit de kast getrokken en pakt olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Peiffer heeft alles uit de kast getrokken en pakt olympisch goud (Pro Shots/Action Images)