Max Caldas vraagt FIH duidelijkheid over WK

Redactie

Max Caldas, bondscoach van het Nederlands mannenteam, heeft de internationale hockeyfederatie FIH duidelijkheid gevraagd over de opzet en het verloop van het wereldkampioenschap in het Indiase Bhubaneswar in november dit jaar. Samen met de Australische bondscoach Colin Batch heeft hij de wereldhockeybond een mail met vragen gestuurd.

"Het WK is in november, maar er zijn nog altijd veel onduidelijkheden over het verloop", vindt Caldas. "We weten nog steeds niet op welk veld of velden we spelen en hoe het speelschema eruit gaat zien. Ik hoor nu dat er mogelijk vier dagen tussen de eerste en tweede wedstrijd zitten. Dergelijke informatie is bepalend voor onze voorbereiding."

Caldas wil een herhaling voorkomen van de HWL Final in Bhubaneswar, waar Nederland afgelopen december speelde. "Ik vond dat toernooi heel onrustig. Dat is spijtig. Wij willen met die mail helemaal geen politiek spel spelen. Het gaat ons erom dat het WK straks een eerlijk speelveld is met gelijke kansen voor iedereen. Om dat te bereiken, hebben we wel duidelijkheid van de FIH nodig."

Nog meer dan over het WK heeft Caldas vragen over opzet en regels van de nieuwe Hockey Pro League, waarvan de FIH dinsdag het speelschema bekendmaakte. "Het is voor mij nog steeds onduidelijk wat de bedoeling is van het toernooi. Waar speel je voor? Hoe worden zaken geregeld? Waar spelen we precies? Door de lange afstanden heeft het toernooi een enorme impact. Maar wat precies de consequenties zijn, is me onduidelijk."

Fragmentarisch krijgt Caldas info. "Er is nu een scenario waarin je geen oefenpot mag spelen voor het eerste duel. Hoe kunnen wij ons dan voorbereiden op de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland? Voor mij is het nog onmogelijk om een mening te hebben over het speelschema, laat staan dat we ons erop kunnen voorbereiden", zegt Caldas.

De bondscoach vindt dat de FIH de plannen voor de Pro League "te voorbarig naar buiten heeft gebracht. Een jaar geleden bij de lancering hadden we al veel vragen, maar die hebben we nu nog steeds. Ik zou zeggen: zorg eerst dat je antwoorden hebt, voordat je ermee naar buiten treedt. Misschien zijn die antwoorden er inmiddels wel, maar bij de bonden zijn ze niet bekend."

Caldas vindt de houding van de FIH ‘spijtig’. "Ik denk dat de intenties van de Pro League goed zijn, maar ik mis een bepaalde helderheid. Wij zitten structureel met vragen. Maar ondertussen gaan de toernooien gewoon door. We moeten oppassen dat we als sport onze ziel niet verliezen aan de televisie. Natuurlijk willen we allemaal graag meer exposure voor onze sport. Dus meer op televisie en dat onze sport olympische blijft. Maar ik mis soms de verbinding met de spelers. Ik weet zeker dat alle coaches en spelers graag meedenken. Het is jammer dat ze ons er niet bij betrekken. De spelers zijn de acteurs, de sterren die voor de uitvoering moeten zorgen. Die moet je juist informeren en erbij betrekken. Ik denk dat wij best zinnige dingen kunnen toevoegen."