Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden

Redactie

De zes Balkanlanden die lid willen worden van de Europese Unie, moeten nog veel doen aan corruptie- en misdaadbestrijding voordat ze kunnen toetreden. Een andere voorwaarde is dat onderlinge (grens)conflicten vóór de toetreding moeten zijn opgelost.

Om de landen perspectief en ondersteuning te bieden, heeft de Europese Commissie een strategie voor de westelijke Balkan gepresenteerd. De regio is mede van geopolitiek belang omdat landen als Rusland en Turkije er proberen voet aan de grond te krijgen.

Leiders in de Balkan moeten daarom volstrekt duidelijk zijn dat ze zich op de EU richten. Europa stelt naast versterkte samenwerking op het vlak van veiligheid, migratie en energie ook lagere roamingtarieven in het vooruitzicht.

Toetredingsonderhandelingen
Met Servië en Montenegro worden sinds enige jaren toetredingsonderhandelingen gevoerd, maar die vorderen traag. Het ambitieuze richtjaar 2025 voor deze landen is slechts een indicatie en aanmoediging tot hervormingen, aldus commissievoorzitter Juncker. De komende zes maanden zijn cruciaal voor deze historische kans, stelt buitenlandchef Mogherini.

Macedonië moet om in de wachtkamer te komen zijn naam wijzigen, een eis van Griekenland, maar het land voldoet verder al aan een aantal voorwaarden. Ook Albanië timmert aan de weg om kandidaat-lidstaat te worden. Bosnië-Herzegovina en Kosovo blijven voorlopig potentiële kandidaten. Kosovo wordt door sommige EU-landen niet eens erkend.

Grensruzie
Tot ergernis van Brussel hebben Kroatië, sinds vijf jaar EU-lid, en Slovenië hun grensruzie nog altijd niet bijgelegd. De EU wil dergelijke erfenissen uit het voormalig-Joegoslavië niet meer importeren.

Juncker reist eind deze maand naar de zes hoofdsteden. Half mei staat een EU-top over de Balkan op het programma in Sofia.

Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden
Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden (Foto: ANP)