Megaproces tegen Holleeder van start

static

Ruim drie jaar na zijn aanhouding begint de rechtbank maandag met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. In de streng beveiligde 'bunker' in Amsterdam-Osdorp wordt de komende tijd een lange lijst met aanklachten behandeld: onderwereldmoorden, pogingen daartoe en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Justitie ziet Holleeder - eerder veroordeeld voor de Heineken-ontvoering en de jarenlange afpersing van vastgoedman Willem Endstra - als brein achter de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet (2002), de moord op zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout (2003), de moord op Endstra (2004), de moord op Mieremet (2005), de moord op vastgoedman Cees Houtman (2005) en de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl.

Daarnaast wordt hem de dood verweten van Robert ter Haak, die omkwam in dezelfde kogelregen die Cor van Hout fataal werd. Ook is hij aangeklaagd voor poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Endstra werd doodgeschoten.

De rechtbank heeft tot de zomer zo'n zestig dagen uitgetrokken voor de strafzaak.

Megaproces tegen Holleeder van start
Megaproces tegen Holleeder van start (Foto: ANP)