Nu meer doden door prostaatkanker dan borstkanker

Frutsel

Volgens Brits onderzoek sterven er tegenwoordig wereldwijd meer mensen aan prostaatkanker dan aan borstkanker. Hoewel prostaatkanker tegenwoordig redelijk goed te behandelen is hebben nieuwe technieken en nieuw onderzoek juist meer progressie geboekt in de bestrijding van borstkanker. 

Jaarlijks komen 11819 mannen als gevolg van prostaatkanker om het leven terwijl het aantal vrouwen dat jaarlijks overlijdt aan borstkanker uitkomt op 11442. Gemiddeld genomen sterft er dus elke vijfenveertig minuten ergens op de wereld iemand aan prostaatkanker. De stijging bij de mannen zou komen omdat de wereldbevolking steeds iets ouder wordt maar ook omdat het onderzoek naar prostaatkanker, zeker in vergelijking met het onderzoek naar borstkanker, zou achterblijven. Volgens de Britten is dat logisch aangezien er veel meer studies naar borstkanker zijn en er ook meer onderzoeksgeld naar toe gaat. Zij denken dat met dan ook met nieuwe onderzoeken en meer geld het aantal slachtoffers drastisch te kunnen reduceren. 

Prostaatkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Onderzoekers roepen mannen dan ook op om bij gezondheidsklachten niet te wachten maar op tijd onderzoek te laten doen omdat prostaatkanker, mits het tijdig ontdekt wordt, nog prima te behandelen is. 

De sterftecijfers van prostaat- en borstkanker vallen echter nog altijd in het niet bij mensen die jaarlijks overlijden aan darm- of longkanker.