Snowboarder Anderson (42) gaat geschiedenisboeken in na World Cup-winst

heywoodu

Snowboarder Jasey Jay Anderson heeft vrijdag in het Bulgaarse Bansko voor een zeer bijzondere prestatie gezorgd. De 42-jarige Canadees won de World Cup-wedstrijd op de parallelreuzenslalom en werd de oudste snowboarder ooit die een World Cup-wedstrijd won.

Anderson wordt algemeen gezien als een van de besten ooit in het parallelsnowboarden. Zo werd hij in 2010 olympisch kampioen, pakte hij vier wereldtitels en won hij in zijn ruim twintig jaar in de World Cup vele wedstrijden. 

Sinds zijn olympische titel in 2010 en een World Cup-wedstrijd een maand later was het allemaal echter niet zo geweldig meer. In 2014 haalde hij een keer het podium, maar wat succes betreft bleef het daar wel bij.

Toch was Anderson nog goed genoeg en deze week werd bekendgemaakt dat hij zich op mag maken voor zijn zesde Olympische Spelen. Hij zal dan de enige snowboarder ter wereld zijn die bij alle Olympische Spelen waar snowboarden op het programma stond van de partij was.

Het gaf Anderson ogenschijnlijk motivatie, want in Bansko liet de veteraan zien dat hij het nog absoluut niet verleerd is. Hij legde de één na de ander over de knie en in de finale was de Zwitser Nevin Galmarini kansloos, waardoor de legende na maar liefst acht jaar weer eens won.

Edwin Coratti uit Italië pakte overigens de derde plek, door landgenoot Mirko Felicetti te verslaan. 

Bij de vrouwen was Ester Ledecka de beste. De Tsjechische is komende maand de topfavoriete voor olympisch goud en was in Bansko in de finale een maat te groot voor Selina Jörg uit Duitsland. Jörg's landgenote Ramona Hofmeister klopte de Russische Alena Zavarzina in de strijd om plek drie.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)