Toptriatleet Schoeman in dopingproblemen

heywoodu

De Zuid-Afrikaanse triatleet Henri Schoeman zit in de problemen. De Russische 'hackersgroep' Fancy Bears heeft emails tussen IOC-leden naar buiten gebracht, waarin staat dat de triatleet tijdens de Olympische Spelen van 2016 positief testte op prednisolon. Schoeman won in Rio olympisch brons.

De internationale triatlonbond ITU liet weten een onderzoek gestart te zijn naar 'een verdacht resultaat van een dopingtest tijdens de Spelen in Rio', zonder daarbij op specifieke details in te gaan. De manager van Schoeman, Nic Lamond, heeft laten weten dat zijn atleet in elk geval volledig mee zal werken aan het onderzoek.

"Tot we meer weten zijn we niet in de positie om hier verder commentaar over te geven", aldus Lamond. Prednisolon mag buiten wedstrijden gebruikt worden, maar voor wedstrijden moet vooraf toestemming gegeven worden. Volgens de gelekte documenten heeft Schoeman het gebruik van het middel wel aangegeven, maar gaan de emails tussen IOC-leden erover of hij wel de benodigde toestemming had om het middel tijdens de wedstrijd in zijn lichaam te hebben.

In het emailverkeer is niet te vinden of een dergelijk document, waarin Schoeman de benodigde toestemming krijgt, wel of niet gevonden is.