Bruggen en tunnels gaan groot onderhoud in

Redactie

De komende tien jaar wordt een groot aantal tunnels en bruggen grondig gerenoveerd, duurzamer gemaakt en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van bediening en beveiliging. ,,Het is de grootste opgave ooit in Nederland", zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag in Rotterdam.

De start van de grootscheepse aanpak gebeurt in Zuid-Holland, de provincie met de meeste bruggen en tunnels. "Het gaat om vernieuwing en verjonging voor een langere periode", aldus de minister. De aanpak is nodig om uitval en storingen te voorkomen. Die veroorzaken veel hinder, files en economische schade.

Rijkswaterstaat gaat bij het vernieuwen van de tunnels en bruggen met standaard technieken werken. De Wantijbrug bij Dordrecht in de Randweg N3 krijgt als eerste een nieuw besturings- en bewakingssysteem. Het zal uitvoerig worden getest waarna het ook op andere plekken kan worden gebruikt.

Veel geld voor opknapbeurt
De minister trekt vanaf 2020 jaarlijks 350 miljoen euro uit voor de opknapbeurt in plaats van de huidige 150 miljoen euro per jaar. Bij de aanpak van wil Van Nieuwenhuizen scherp gaan kijken naar de eventuele maatschappelijke schade die ontstaat als een brug of tunnel dicht moet.

Volgens Rijkswaterstaat hebben in Zuid-Holland acht grote bruggen, waaronder de Heinenoordtunnel, de Haringvlietbrug en de Van Brienenoordbrug groot onderhoud nodig. De dienst zet er op in om bij de renovatie de hinder voor de weggebruikers zo veel mogelijk te beperken en gaat daarover in overleg met de provincie, de gemeenten, netwerkbeheerders en private partijen.

"De winkel van bv Nederland moet wel openblijven", zei de minister.

Bruggen en tunnels gaan groot onderhoud in
Bruggen en tunnels gaan groot onderhoud in (Foto: ANP)