Froome gooit dopingtest op toevallig nierfalen

heywoodu

Het zit wielrenner Chris Froome niet mee. De Engelsman wist ondanks onder meer tyfus, bilharzia, astma en nog een meute ziektes vier keer de Tour de France en één keer de Vuelta a España te winnen, maar werd aan het eind van 2017 betrapt op een veel te hoge hoeveelheid van het astmamedicijn salbutamol.

Dat blijkt nu eigenlijk niet meer dan een ongelukkig toeval, als we Team Sky mogen geloven. De ploeg heeft allerlei wetenschappers, artsen en juristen ingehuurd om elke mogelijke verklaring te testen van de positieve dopingtest, wat volgens Froome overigens geen positieve dopingtest was. 

Team Sky gooit het erop dat Froome's lichaam de salbutamol, die hij in beperkte hoeveelheid wel in mag nemen vanwege zijn astma, niet uitstootte. Hij zou wel binnen de maximale hoeveelheid die hij in mag nemen gebleven zijn, maar een probleem met zijn lichaam zorgde voor de positieve test.

Daar moest nog het een en ander over uitgetest worden en volgens L'Équipe heeft men nu een mogelijkheid gevonden om als excuus te gaan gebruiken: het zou om nierfalen gaan. Daar waren verder geen problemen mee, maar precies voor de dopingtest faalden Froome's nieren, waardoor precies bij die specifieke test een veel te hoge concentratie salbutamol met de urine mee kwam.

Niks anders dan domme pech dus voor de onfortuinlijke Froome, die zelfs met zijn nierprobleem (en astma) wel de Vuelta op zijn naam wist te schrijven. Overigens is Froome door wielerbond UCI niet voorlopig geschorst en, opvallender nog, hebben hij en zijn team zelfs geen deadline gekregen voor het verstrekken van de informatie en het uiteindelijk te gebruiken excuus, waardoor men in alle rust elke mogelijkheid tot in detail uit kan testen, om zo bij het perfecte smoesje uit te komen.

Froome gooit dopingtest op toevallig nierfalen (Pro Shots / George Deswijzen)
Froome gooit dopingtest op toevallig nierfalen (Pro Shots / George Deswijzen)