Dakar: Organisatie straft Sainz licht, Koolen furieus

Peterselieman

Carlos Sainz heeft van de organisatie van de Dakar Rally een straf van tien minuten opgelegd gekregen. De klassementsleider bij de auto's heeft in de zevende etappe van afgelopen zaterdag met zijn Peugeot quadrijder Kees Koolen van de sokken gereden en daarna geen assistentie verleend.

Koolen kwam na de zevende etappe met een beschadigde quad over de finish en liet direct hierna weten door een Peugeot aangereden te zijn, waarbij zijn quad enkele meters door de lucht vloog en hijzelf lichtgewond raakte. Koolen diende bij de organisatie meteen een protest in en Sainz bleek de boosdoener te zijn. De Spanjaard won de etappe, terwijl Koolen drie kwartier stil stond om de schade te repareren.

Gisteren werd het incident door organisator ASO behandeld, waarbij Sainz gehoord werd. De Spanjaard liet weten de quad van Koolen niet geraakt te hebben. De Nederlander zou zelf de macht over het stuur verloren zijn en daardoor ten val gekomen zijn. De ASO liet het uiteindelijk bij een straf van tien minuten voor Sainz die hierdoor nu 56 minuten voorsprong heeft op naaste belager Nasser Al-Attiyah. De Spanjaard had voor een dergelijk voorval uit de rally gezet kunnen worden.

Peugeot is het in ieder geval niet eens met de straf voor Sainz en heeft beroep aangetekend. Volgens de Fransen is een de straf van tien minuten 'schadelijk voor de sport'. Sainz zou ten tijde van de aanrijding 152 kilometer per uur hebben gereden en dan zou een aanvaring voor flink wat schade hebben moeten zorgen aan zowel de quad als aan de Peugeot. Hiervoor ontbreekt het bewijs, aldus de Fransen.

Koolen is ondertussen furieus, zo meldde hij aan Rallymaniacs. "Ze hebben mij niet eens gehoord. De schade aan mijn quad is dusdanig dat iedereen kan zien dat dit door een aanrijding komt. De quad is een paar meter weggeslagen en ik nog een paar meter verder. Het deel van de quad dat de klap heeft opgevangen, is mijn redding geweest. Als het 15 centimeter had gescheeld, was ik er niet meer geweest. Peugeot vindt blijkbaar dat ik maar in de weg rijd voor de grote sterren. Ze maken ervan dat het mijn schuld is. Ze rijden als gekken. Als er een redelijke straf was uitgesproken, had ik het erbij gelaten, maar dit is een lachertje. Hier ga ik werk van maken."

Het verweer van Peugeot viel in ieder geval niet in goede aarde. "Beroep aantekenen kan ik ook. Als zij deze straf schadelijk noemen voor de sport, zijn ze nog niet van me af."

Mocht het beroep er komen dan zal de uitspraak pas over enkele maanden zijn.

Koolen kwaad over lage straf voor Sainz (Foto: Pro Shots/Action Images)
Koolen kwaad over lage straf voor Sainz (Foto: Pro Shots/Action Images)