Bos als eerste Nederlandse skeletonster ooit naar Olympische Spelen

heywoodu

Skeletonster Kimberley Bos zal komende maand Nederlandse sportgeschiedenis gaan schrijven. De 24-jarige Edese is door sportkoepel NOC*NSF alsnog aangewezen om naar de Olympische Spelen in Pyeongchang te gaan. Ze zal als eerste Nederlandse ooit op de Spelen uitkomen in de sport waarbij men head first op een sleetje naar beneden gaat.

Nederland mag bij de vrouwen twee atletes naar de Spelen sturen, maar NOC*NSF bond daar nog strenge voorwaarden aan vast: de atleten moesten in de top-12 van de World Cup-stand staan. Dat is Joska le Conté niet gelukt en Bos ook niet, want zij eindigde als dertiende. NOC*NSF heeft echter besloten om de vooralsnog van de Spelen uitgesloten Russische Elena Nikitina niet mee te laten tellen, waardoor Bos een plek opschuift.

Opvallend is overigens dat NOC*NSF besloot om Nikitina uit de stand te halen en dat men niet voor de andere optie koos: het niet mee laten tellen van de wedstrijd in Winterberg, waar Bos door de weeromstandigheden volkomen kansloos was. Dat deed de sportkoepel voor de Spelen van 2014 wel met alpineskiër Marvin van Heek, maar in zijn geval pakte het ongunstig uit: hij behaalde het benodigde resultaat met behulp van gunstige weersomstandigheden en NOC*NSF besloot dat resultaat te schrappen en hem niet naar Sochi te sturen.

"Dit is waanzinnig!", aldus Bos. "Het is echt te gek en een hele eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Hier heb ik vier jaar lang alles voor opzij gezet en nu word ik beloond", zegt Bos, die in 2012 op de Jeugdolympische Spelen nog brons pakte in het bobsleeën. "Nu ga ik op weg naar Pyeongchang, een baan die me ligt", zegt ze niet onterecht: vorig jaar werd ze daar tijdens de World Cup derde, de eerste podiumplaats ooit voor Nederland.

De olympische skeletoncompetitie is te volgen op het OWS-forum op FOK!, net zoals overigens alle olympische wedstrijden en nieuwtjes.